Ett nyvaknat landsbygdsintresse?

I P1-programmet god morgon världen diskuterades för några veckor sedan att ett nytt landsbygdsintresse kan skönjas hos de rikspolitiska partierna. Som exempel togs Miljöpartiets Fridolin som höll ett sommartal med landsbygdsfokus i Vittsjö. Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet ska bli det nya landsbygdspartiet. I Centerpartiet kallar man landsbygdspolitiken för elefanten i rummet och har börjat använda ordet bonde som en positiv stämpel.

I senaste numret av tidningen LAND trendspanar chefredaktören Eva Källström på temat ”Landsbygden har tagit plats på heta listan”. Hon tycker sig också se ett ökat landsbygdsintresse i politiken.

Spännande, men är det så? Och hur kan man få en bild av det politiska intresset för en fråga?

Vid val görs en del undersökningar kring viktigaste frågorna. I VALU, SVTs stora valundersökning kring viktigaste politiska frågor finns inte landsbygden med som alternativ, så denna ger ju inte så mycket. SCBs undersökning över viktiga frågor 2010 har med jordbruk/decentralisering som ett val. Under åren 1979-2010 är det väldigt låga siffror för detta val.  I Synovates undersökning 2010 (på DNs uppdrag) fanns landsbygden med och 1% hade tyckt att just detta var den viktigaste frågan. 

Man kan ju också tänka sig att motionerna under allmänna motionstiden kan vara en temperaturmätare. Vi har gjort en mycket enkel sökning bland motionerna på sökordet landsbygd. Och fick då följande resultat: (En del motioner står flera partier under därför kan man inte summera rakt av, andel menas andelen av totala antalet motioner)

Vi försöker oss inte ens på någon tolkning av ökningar, minskningar eller relationer. Om man regerar eller är i opposition spelar förstås stor roll liksom hur många ledamöter ett parti har. Många ledamöter kan skriva fler motioner. Vi konstaterar dock att siffrorna är ganska stabila över tid och låga.  Nu ser vi med spänning fram emot årets motioner. Om det nu är ett ökat politiskt intresse skulle det kanske märkas genom fler motioner.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Spaning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s