Landsbygden svart på vitt!

Statistik är inte lätt och kan definitivt missbrukas. Samtidigt är bra statistik ett fantastiskt redskap.

Egentligen handlar statistik om att systematisera och kategorisera data så att mönster blir tydliga. När man sedan har identifierat mönster blir nästa steg att hitta orsakssamband som förklarar mönstren. Och fixar man det finns goda förutsättningar att hitta vägar att påverka dessa mönster. Om det nu är önskvärt.

Bra statistik och god statistisk behandling är därmed en bra grund för att bygga kunskap och för att utforma styrmedel. Vi vill bygga, samla och sprida kunskap i landsbygdsfrågor. Så därför har vi nu inlett arbetet med att ta fram en ”landsbygdsstatistisk årsbok”.

Hur fördelas de offentliga resurserna mellan stad och land, egentligen? Är jämställdhet en landsbygdsfråga? Hur ser det ut med servicen, jobben och livet på landet idag? Vi har ambitionen att få svar på många frågor genom vårt arbete. Men hoppas även på resultat som kan leda oss vidare i vårt arbete för en hållbar landsbygd. Vilken landsbygdsstatistik saknar du?

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder, Vad är landsbygd? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Landsbygden svart på vitt!

 1. Anders Darenius skriver:

  Jag skulle vilja ha siffror som speglar förändringar i hästuppfödningens geografiska hemvist och omfattning de senaste 20 åren. Jag tror de visar att även hästuppfödningen har minskat, flyttat söderut och urbaniserats.

  Än mer skulle jag dock vilja att de styrande tar till sig av det som idag framförs på SvD.s debattsida Brännpunkt:
  ”Så blir Sverige mer innovativt” är rubriken på ett debattinlägg av tre namnkunniga professorer i SvD den 21 augusti 2012. De förordar en innovationspolitik på två ben. Det ena rör som vanligt forskning och utbildning och det andra – ”förbättra möjligheterna för entreprenörer att utmana det gamla och omvandla kunskap till varor, tjänster och nya organisationer.” De talar om ett Regelråd som har mandat att ”blockera regleringar” .
  Om professorernas förslag varit på plats den 21 mars i år så hade ordet ”varje” i föreskriften SJVFS 2012:6 blockerats. Den försöksverksamhet som dittills varit möjlig att bedriva och som syftar till att utveckla en ny organisation för seminverksamhet bland kor och hästar till stöd för landsbygdsutveckling blev då inte bara omöjlig för en entreprenör att genomföra utan blev dessutom använt som motiv för länsstyrelsen att vägra stöd till

  Är det något som landsbygdsutvecklingen behöver så är det innovationer. Om man menar allvar med uttrycket Hela Landet Skall Leva så brådskar det därför med att följa professorernas förslag. Under tiden kan Jordbruksverket om inte bevilja ekonomiskt stöd så åtminstone bevilja undantag från föreskriften.

  • Se landet! skriver:

   Hej Anders,
   Din hypotes är alltså att hästhållning blivit ett mer sydligt och urbant fenomen de senaste 20 åren. Intressant skulle ju vara att veta hur stor andel av våra hästar som återfinns på landsbygden. Men då vill man också veta var hästarnas mat kommer ifrån…och var intäkter hamnar, så att man kan få en pusselbit i hästens betydelse för landsbygden. JAg skickar vidare förslaget till arbetsgruppen för årsboken. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s