Varför inte landsbygd?

Varför arbeta för landsbygden? -Ja, varför inte, är kanske en mer relevant fråga.

Här finns förstås flera möjliga svar. Vi skulle kunna göra det väldigt enkelt för oss och bara säga, eftersom regering och riksdag vill det. På samma sätt som politiken nationellt och i EU strävar efter en hållbar stadsutveckling så strävar den efter en hållbar landsbygdsutveckling. Men, om vi då inte ska göra det så enkelt skulle jag vilja lyfta tre anledningar till att arbeta för landsbygden.

1. För att rusta Sverige att klara framtidens utmaningar. Eller som någon uttryckte det; ”Världen går under och landsbygden sitter på avbytarbänken. Dags att kalla in den”. I EU och världen talar man om grön, biobaserad eller low-carbon economy. Alla har det gemensamt att de beskriver behovet av en samhällsförändring där vi går från att basera vår välfärd på fossila och ändliga resurser till att basera den på förnybara. Det är bara att konstatera, naturresurserna finns på landet och de förnybara resurserna kräver yta för att produceras…som finns på landet. Vi kommer att behöva mat även i framtiden. Huruvida konkurrensen om mark hårdnar eller inte må de vise tvista om. Men, på landsbygden finns resurser och möjligheter som kan få ökad betydelse när vi inte längre har vår billiga olja.

2. Av valfrihets och rättviseskäl. Flera forskare hävdar att landsbygden idag är marginaliserad både i forskningen, media, politiken och ekonomin. Därmed prioriteras utvecklingen av staden och det storskaliga i högre grad än utvecklingen av landet och det småskaliga. (se gärna mer av detta i artikel http://www.sydsvenskan.se/opinion/en-schablonisering-i-rapporteringen-gor-att-det-ar-svart-att-se-de-mojligheter-l) Resultatet blir då, icke förvånande, att vi får en samhällsstruktur som styr mot en urbanisering.

En apoteksreform som är bra för stadsboende är inte självklart lika bra på landsorten. En centraliserad sjukvård må vara kostnadseffektiv och bra för de som bor i centrum, men kan också skapa stora problem för de som inte bor centralt. Att människor då till slut väljer att bo och verka i staden är inte märkligt. Och man kan fundera över hur mycket valfrihet det ligger i detta.

Så länge det inte finns en uttalad politisk vilja att vi ska sträva mot ett stadsboende i högre grad måste man också se denna styrning som delvis omedveten. Vi konsekvensutreder och beaktar inte effekterna för landsbygden tillräckligt väl. Det går också att lägga en rättviseaspekt i detta. Landsbygdsboende betalar i samma grad som stadsboende till forskning, polis, sjukvård, fritidsgårdar och kultur men får till följd av den rådande samhällsutvecklingen ändå en allt sämre servicegrad och möjlighet att ta del av dessa funktioner.

3. Arbete och ekonomisk tillväxt. I regeringens skrivelse kring landsbygdspolitik lyfts särskilt landsbygdernas roll för att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag. Här är förstås verksamheter kopplade till jord, skog, fiske, energi och ekosystemtjänster självklara. Men även inom turism, upplevelse, omvårdnad och hälsa finns möjligheter. Entreprenörskap och företagaranda är redan en viktig del i flera landsbygder. Delar som är viktiga att utveckla och bygga vidare på. Sverige har inte råd med att inte alla regioner bidrar eller att några genom strukturella hinder underpresterar.

Det kan också vara viktigt att påpeka att ett arbete för landsbygden inte alls är ett arbete mot staden. Tvärtom, de bådas utveckling beror av varandra.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Vad är landsbygd? och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför inte landsbygd?

  1. Härligt med en ny blogg för landsbygden! Jag tror också på landsbygden, bl a därför att våra skogar finns på landet och inte går att flytta. Följaktligen är företagande baserat på skogen ett viktigt bidrag till en levande landsbygd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s